Over Sandra Lensink

Met intense passie speel ik de rollen van yogi, hardloper, fotograaf en schrijver. Daarnaast vorm ik samen met mijn partner Jeroen en onze hond Floyd een hechte, reislustige bundl. En zolang ik door heb dat ik deze rollen speel en niet ben, maak ik plezier en blijf ik vrij.

Zodra ik me echter identificeer met deze rollen, wat nog regelmatig gebeurt, steken de letterlijk verkrampende werkwoorden moeten, streven, presteren, vergelijken en oordelen hun angstaanjagende kop om de hoek en zet ik mezelf achter illusoire, maskerende tralies. Dan moet ik voldoen aan individuele of collectief opgestelde eisen.

Tot ergens in 2006 heb ik me onbewust vastgeketend aan de rol van een verlegen, verward meisje. Niet goed genoeg voor deze wereld. Alle valse overtuigingen over mezelf verdoezelde ik achter meerdere overlevingsmaskers: excessief hard werken, constant blijven studeren in de avonduren en extreem uitgaan. Ik dacht drank en soms ook XTC nodig te hebben om vrienden te maken. Om leuk, gezellig en spontaan gevonden te worden. Verliefd werd ik alleen op mannen die mijn lage zelfbeeld bevestigden.

De gekookte kikker werd steeds depressiever. Tot mijn lichaam het licht uit deed.

Burn-Out. Fantastisch! Een nieuw begin.

Vanuit de diepte omhoog krabbelend leerde ik alles over gezond leven en paste dit toe. Onwennig stapte ik voor het eerst op een yogamat. Tijdens de lessen Critical Alignment Yoga ervoer ik hoeveel onbewuste spanning en onverwerkte emoties ik had opgeslagen in mijn geest en lichaam. Langzaam begon het afpellen van de maskers. Ik werd hartstikke fit en gezond en ontdekte herboren, frisse levenskracht die mij het lef gaf het roer radicaal om te gooien.

Ik verbrak mijn relatie, stopte met mijn baan en richtte vitaliteits&yogastudio LeefLicht op. Inclusief mezelf, heb ik veel mensen naar een energieker en gezonder leven mogen begeleiden door middel van persoonlijke coaching, workshops en wekelijkse yoga- en meditatiesessies. Samen met echte liefde Jeroen begon ik daarnaast aan een groot avontuur. Het opzetten van een retraitecentrum. Na 3 jaar hard werken werd ons pijnlijk duidelijk dat ons hart hier niet lag. Weer een zwaai aan het roer. Loslaten. We gunden onszelf bezinningstijd en trokken twee jaar in onze camper door Europa.

Een fantastische en tegelijkertijd opnieuw, verhelderende tijd. Door de letterlijke afstand van de dagelijkheid kwam ik erachter dat ik de zogenaamd slechte overlevingsmaskers van voor mijn burn-out had ingewisseld voor een aantal verondersteld goede. Ik moest nu een vitaliteitsspecialist en een zen-yogadocent zijn én me zo gedragen. Ik vergeleek me ook veel met de zogenaamde goeroe’s en dat doet altijd au. Ik stelde hoge eisen aan mezelf om ‘ik ben niet goed genoeg’ te verdoezelen. Daarnaast doorzag (en doorzie) ik hoe we op veel verschillende niveau’s collectieve, verkrampende leefregels opgesteld hebben over hoe je je in dit leven hoort te gedragen. Een verstarrend keurslijf.

Naast genieten samen met m’n maatjes, werd het toepassen van The Work van Byron Katie een dagelijks, humoristisch spel. Met de vraag ‘is het waar’? omarmde ik oordelende gedachtes over mezelf, over de ander of over hoe we met z’n allen bedacht hebben dat we moeten leven. Het altijd luidende antwoord NEE, welke overtuiging ik ook onderzoek, maakt á la minute ruimte in mijn hoofd, hart en buik. Ruimte voor een andere kijk op het leven en nieuwe mogelijkheden. Als een Alice in Wonderland mocht (en mag) ik steeds meer deuren openen naar nieuwe lagen van bewustzijn. Daar kan ik alleen maar over zeggen: WOW!

Nu, weer gesetteld in het Brabantse land, blijf ik mezelf glimlachend binnenste buiten keren. De vraag ‘is het waar’ is springlevend in mij.  Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn hobbelige levensweg omdat iedere kuil precies zo bedoeld was en nooit anders had kunnen zijn. Tandenknarsend door de modder kruipen, hoog springen of laag zinken. Alles dient het spel van ontmaskeren van identiteit en het mogen groeien in bewustzijn. Ik mag steeds vrijer fladderen als een vlinder. Soms laag bij de grond, soms naar ongekende hoogtes.

In de yoga en spirituele wereld wordt veel gesproken over verlichting. Iets wat we allemaal moeten bereiken. Alweer werk aan de winkel. Byron Katie is daar echter heel simpel over. Bij iedere gedachte en overtuiging die je niet meer geloofd en dus loslaat, verlicht je jezelf letterlijk van mentale en lichamelijke spanning. Dat is ook mijn ervaring. Steeds vaker land ik in de stille, krachtige ruimte van het NU waar nooit iets ontbreekt.

Gun jij jezelf ook het ontslag van alle beperkende rollen die jouw mentale en lichamelijke energie onderdrukken?

Wil je ontspannen ZIJN zodat je energie moeiteloos stroomt?

Ik ont-moet je graag op de yogamat!

Sandra

PS:
ben je benieuwd naar mijn opleidingen op het gebied van vitaliteit? Klik dan hier.
ben je benieuwd naar The Work van Byron Katie? Klik hier.