Wat is het verschil tussen de Yin en de YANG les?

yoga eindhoven

Wat is Yin en Yang?

Yin en Yang komt uit het Taoïstische concept. Volgens de traditionele Chinese filosofie manifesteert de levensenergie Qi zich in het universum in twee energieën : yin en yang. De tegengestelde en aanvullende principes van de natuur. yin is de maan en yang is de zon. yin is de schaduw en yang is het licht. Yin is de inademing en yang is de uitademing. Yin is de rust en Yang de activiteit.

Wanneer kies je voor de YIN Critical Alignment Yoga les?

Tijdens deze les blijven we enkele minuten of soms langer in Critical Alignment houdingen. We liggen langere tijd op ondersteunende tools zoals een rolletje of een stripje. Dit biedt een diepe ontspanning tot in je bindweefsel en versterkt de rustgevende energie. Het leert ons om stil te worden in een ongemakkelijke situatie waar we geconfronteerd worden met onze rusteloosheid, onze ambities en de spanningen in ons lichaam. Deze les heeft een sterk naar binnen gekeerd, verstillend karakter. En dat is een fantastische weg om het hart te ontspannen en je hoofd te kalmeren. Wil jij niets liever dan ontspannen? Dan is deze yogales geschikt voor jou.

yin yang yoga les

Wanneer kies je voor de YANG Critical Alignment Yoga les?

Tijdens deze yogales richten we ons vanuit de Critical Aligment houdingen op het ontspannen tijdens meer inspannende oefeningen. Je ervaart hoe je vanuit de adem, je stille kracht, actief bezig kunt zijn. Nadat we enkele houdingen vanuit de techniek hebben bekeken en ervaren, voeren we de bewegingen in ‘flow’ uit. We bewegen achter elkaar door om de eenheid tussen de bewegingen te ervaren. Deze les is actiever en vraagt een basisconditie. Wil je wat meer uitgedaagd worden in de houdingen en voelen hoe je op de grens van je comfort zone nog steeds ontspannen en licht kunt blijven bewegen en ademen? Dan is deze les geschikt voor jou.

critical alignment yoga

Yin en Yang in balans

Voor een vitaal leven horen Yin en Yang in balans te zijn. Als je goed luistert naar de behoefte van je lichaam dan weet je waar je lichaam op ieder moment behoefte aan heeft. Je kunt dus per week kiezen of je liever aan een Yin of aan een Yang les deelneemt. Behalve als je veel klachten en spanningen ervaart. Dan is Yin de beste keuze.

Het concept Critical Alignment Yoga

In beide lessen is het basisprincipe van CAY leidend. CAY is gebaseerd op het onderscheid tussen bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) die meer gelegen zijn aan de oppervlakte en de houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten. De bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden. Daar tegenover hebben de houdingspieren juist de neiging te verslappen. Door deze disbalans kunnen allerlei klachten en beperkingen ontstaan.

Het doel van Critical Alignment Yoga is om de balans tussen deze twee spiergroepen te herstellen, waardoor het lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Is het lichaam vrij van spanning dan wordt je hoofd rustig. Dan overzie je je leven en behoort stress steeds meer tot het verleden.

In alle lessen maken we de direct vertaling naar je dagelijks leven. Hierdoor is alles wat je leert direct toepasbaar in je thuis- en werksituatie.

critical alignment yoga - hulpmiddelen

Welke hulpmiddelen (of tools) worden gebruikt bij Critical Alignment Yoga?

Om de balans tussen de spiergroepen te bereiken wordt gebruik gemaakt van o.a.:

  1. de bovenrugstrip
  2. de opgerolde vilten mat
  3. het achteroverbuigboogje
  4. het schouderstandblok
  5. de schouderstandbank

Deze hulpmiddelen worden gebruikt om enerzijds ondersteuning te geven aan het lichaam en anderzijds dieper in een houding te komen waardoor de relatie tussen de beide spiergroepen weer herstelt. Je herwint je natuurlijke bewegelijkheid en kracht en ervaart stilte in je hoofd.

Aanvullingen op Critical Alignment
In beide lessen maak ik gebruik van aanvullende technieken uit de ademhalings-, en mindfulness trainingen en de TAO om tot een totaalervaring van ons lichaam en een verdieping van ons bewustzijn te komen. Wil je meer weten over mijn ervaringen en mijn opleidingen? Klik dan op Sandra Lensink of op opleidingen.

Ik ont-moet je graag op de yogamat!